Mamma kan!

Min mamma hade fyndat sist jag var hemma hos mina föräldrar i Gävle. Fyra små äggkoppar i Hertha Bengtssons Blå Eld från och en Maya-burk av Marianne Westman.
Till burken fanns det inget lock, men visst var det fint att ha den som blomvas? Nästan finare än att ha som burk tycker jag! 
 
Jag fullkomligt älskar äggkopparna! Den koboltblå färgen, fiskbensmönstet och de ojämna kanterna är bara så snyggt! Ynka femtio kronor betalade hon för fyra stycken äggkoppar. Det är ju som hittat! 
 
Blå Eld är formgiven av Hertha Bengtsson som fick sitt genombrott som formgivare med just den servisen för Rörstrand år 1951. Blå Eld ansågs vara nyskapande, för att inte säga radikal, då den presenterades. De delar av Blå Eld som man åt och drack ur var vita, medan de andra delarna var blå. Blåa kaffefat fick vita koppar Bengtson fick slåss för att servisen skulle få behålla sitt ursprungliga uttryck, och som tur var fick det bli så. 
Blå Eld fanns i produktion i tjugo år (1951-1971). Det finns också endel mindre vanliga färger som rött, grått och grönt. 
 
Klicka här för att läsa mer om Hertha Bengtsson och hennes andra serie Koka Blå i mitt tidigare inlägg!

RSS 2.0