Vårplantering

En vårlig plantering med pärlhyacinter. Denna knoppskål som jag fyndade i Falun förra året för en tjuga är verkligen användbar! Passar utmärkt både som godisskål, blomvas och planteringskruka.
 
 
Knoppskålen eller Nyppylä (det vill säga krokus på finska) som den heter är designad av Saara Hopea för det finska glasbruket Nuutajärvi. 
 
Saara Hopea var en finländsk formgivare född i Borgå. Hon studerade inredningsarkitektur vid Konstindustriella läroverket. Hopea var en mångsidig formgivare, en tid var hon knuten till Notsjö glasbruk för vilka hon skapade bruksföremål och konstglas samt var assistent till Kaj Franck vid Arabia. Hopea har även varit verksam som smyckesdesigner, möbelformgivare och textilkonstnär.
 
Knoppskålen finns i 6 färger och två olika storlekar och tillverkades mellan 1952-76 på Nuutajärvis glasbruk i Finland. Nuutajärvi är Finlands äldsta glasbruk som fortfarande är i bruk. Bruket grundades 1793 av Jacob Wilhelm Depont och fokuserade till en början på att tillverka fönsterglas och glasflaskor, för att sedan gå över till pressglas. 
I bakgrunden syns även den snygga krukan Vinda formgiven av Stig Lindberg för Gustavsberg.

RSS 2.0