Koka blå - en modern gammal goding.

Jag är hemma hos mina föräldrar i Gävle på besök. Skönt att kunna slappna av och bli lite bortskämd av mamma och pappa ibland. God mat har bland annat serverats i min mammas fina retrokarotter i servisen Koka Blå.
 
Koka formgavs av Hertha Bengtson för Rörstrand 1956, till en början bara i blått. På 60-talet tillverkades den även i brunt och grönt. Mest sällsynt är svarta Koka-delar som endast tillverkades en kort tid i vid lanseringen av servisen. Koka blå blev en stor succé när den kom i mitten på 50-talet. Servisen var ugnsfast och dess olika delar kunde användas både till tillagning och servering, och den stilrena formen gjorde den till en mycket populär vardagservis.
 
 

Hertha Bengtson föddes 1917 och växte upp på en gård i Ysane i Blekinge. Hon drömde om att bli teckningslärarinna, men skolan var för dyr och långt hemifrån. Istället tog hon några kurser i porslinsmålning och började på Hackefors porslinsfabrik knappt 20 år gammal. Där ritade hon mönster och målade porslin, men var dessutom också intresserad av allt från ekonomi till försäljning på fabriken. Två år senare blev hon avdelningsansvarig på fabriken.

1941 flyttade hon till Lidköping där fick hon anställning som formgivare och mönsterriterska på Rörstrands Porslinsfabrik. Under sina 23 år på företaget hann hon formge sex seviser. Hon var dessutom en av stjärnorna och företagets ansikte utåt. Hennes produkter sålde stadigt, hon gjorde utställningar och var en av de artistiska ambassadörerna för företaget. 1959 representerade hon Rörstrand i engelsk TV, när man ställde ut tre århundradens porslin på Victoria & Albert museum i London.
 
 
Klassikern Blå Eld från 1951 och Jasmin - en stengodsservis från 1965 och Herthas tid på Höganäs Keramik.
 
Koka blå var Hertha Bengtsons andra serie, och en uppföljare till hennes (kanske mest populära) serie Blå Eld. Den designades til H55-utställningen i Helsingborg, och tog ett steg för att upplösa onödigt besvär i hemmen. Det var den perfekta vardagsservisen – den var robust, praktisk, ugnsfast och slittålig. Kärl och grytor kan lyftas med en hand, direkt från spisen till bordet. Perfekt för den moderna husmodern på 50-talet. Ett mästerverk om man ser till funktion och hur man kan använda den år efter år. Den fick också guldmedalj i Faenza 1956 och priset God Form 1961. Koka tillverkades under många år, först 1988 lades tillverkningen ned.
 
 
I servisen finns massvis med delar. Karotter i olika storlekar, såsnipor, tallrikar, skålar, assietter, äggkoppar, tekanna, kaffekanna och ugnsformar - ja, you name it!
 
Min mamma använder den slitstarka servisen nästan dagligen. Tänk att den fortfarande är så snygg med den aldeles klara blå färgen. Dessutom passar den ju perfekt med de moderna Mateus-tallrikarna i samma snygga blåfärg.
 
 

RSS 2.0