Julgran

Snart är glada julen slut, men eftersom jag äntligen har fått ihop lite bilder efter trubbel med ny dator, tasig kamera och mobibilder vill jag så gärna lägga upp lite bilder på mina julsaker. JAg tänkte börja med dessa fantastiska julgranskulor jag köpte på Antik- och kuriosamässan. Så vackra färger och härligt glimm!
 
Jag köpte rött sidenband på en hobbybutik att hänga dem i. Jag tycker inte det känns värdigt att hänga upp så fina julgranskulor i sytråd!
 
Den tyvärr alldeles barriga lilla julgransmattan är egentligen en julduk jag köpt på loppis i fyrispark.
 
Traditionen att hänga julgranskulor i granen härstammar från Tyskland och kan spåras till 1840-talet. I den lilla tyska staden Lauscha i Thüringen tillverkade Hans Greiner dekorationer – tennfigurer, glaspärlor, allt möjligt, som komplement till de äpplen man redan hade börjat hänga upp i granen. Så smånging om började man producera julgranskulor i glas, det traditionellt angivna årtalet brukar sägas vara 1847. Något år senare hade trenden börjat sprida sig ut i Västeuropa, och något på 1870 hade julgranskulan spridit sig till USA.
 
Till en början var julgranskulorna avsedda att se ut som frukter eller nötter, men allt eftersom blev designen allt mer kreativ. Nu mera är de flesta nyproducerade julgranskulor tillverkade i plast - Inte i närheten så snygga som de äldre från 50-60-70-talet i glas!

RSS 2.0